Napaka
  • Napaka v nalaganju podatkov.

Med letnim dopustom, ki smo ga preživeli v Baški Vodi na makarski rivieri, sem tudi turistično tekel. In med enim takim tekom sem se podal v hribe, pod Biokovo, v naselje Bast in se povzpel iz plaže do nadmorske višine več kot 400m.

Baska_Voda_437_bast

Za tek v to vasico sem se odločil zaradi tega, ker naj bi vsa okolica dobila ime ravno po vasici Bast, kar so mi kasneje potrdili tudi prebivalci v vasici, saj sem s svojim tekom vzbudil kar nekaj zanimanja skozi to vasico, pa čeprav so bile jutranje ure. Pravzaprav sem govoril samo z eno ženičko, ki je komaj stala na nogah, a je vseeno opravljala delo na vrtu.

Vasica Bast

Na pobočju Biokova, približno 2,5 km od morja in od Baške Vode se nahaja vas Bast. Po popisu prebivalcev iz leta 2001 ima 136 prebivalcev. Ime Basta ima verjetno korenine še iz antičnih časov, ki je bilo poznano pod nazivom Biston in je prvič omenjeno leta 1434. Baška Voda in turistično naselje Baško Polje sta po tem kraju dobila tudi ime. 

Poleg primerkov odlično ohranjene dalmatinske arhitekture (zgradbe, pokrite s kamnitimi ploščami s kamnitimi «fumarim» in « solarima»), mesto krasi tudi cerkvica Sv. Roka iz 15. stoletja v gotskem stilu in pozno-baročna cerkev Vnebovzetja Blažene Device Marije iz leta 1636. Okrog cerkve se nahaja staro pokopališče, na katerem so najzanimivejše štiri nagrobne plošče z vklesanimi ščiti, meči in polmesecem in XIV. – XV. stoletja.

Severno od vasi se nahaja arheološko najdišče, kapelica Sv. Ilije (1895) in Sv.Nikole (1926). Na področju izvira Smokvena, na arheološki lokaciji Grebišće, se nahaja z ornamenti okrašeni nagrobni spomenik (XIII./XV.).

Bast je bil središče župnije do leta 1885, kasneje so urad župnije preselili v Baško Vodo.

Ob tradicionalni kmetijski proizvodnji je mesto mnogo let živelo tudi od kamnoloma, vendar se je konec XX. stoletja odprlo turizmu in zdaj nudi sobe in apartmaje v privatnih hišah, ter gastronomske užitke dalmatinske kuhinje.

 


( 1 Glas )

Dodaj komentar

Spletni bonton


Skupaj lahko naredimo splet prijaznejši. Upoštevajte spletni bonton in pred objavo razmislite, kaj vaš komentar pove drugim o vas.

Če pri komentarjih naletite na težavo ali napako, nam to sporočite, za kar se vam vnaprej zahvaljujemo.


Varnostna koda
Osveži


V spodnjem polju z miško sestavite sliko tako, kot je prikazana v zgornjem desnem kotu tega polja!Joomla CAPTCHA

Nedavne dejavnosti

Prijava



Donacije

Donirati je možno preko varnega sistema za plačevanje preko interneta Paypal.
Že vnaprej se zahvaljujemo za prispevek, ki ga bomo porabili za stroške naših podvigov in za ohranjanje naše spletne strani.

Prevajalnik